Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2020 09:55 - Защо е необходимо да се молим
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1649 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 03.12.2023 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Тази вечер ще ви говоря върху молитвата. Защо трябва да се молим? Павел казва на едно място: „В молитвата бивайте постоянни", а Христос казва: „Бдете и молете се." Молитвата има трояк характер - тя се равнява на дишането. Човек трябва да се моли, та с това душата да диша и да възприема нещата. Молитвата е простор за душата, тя е съзерцанието на най-висшите чувства. С молитвата виждаме, че детето се моли. Тя е един зов и както дишането е потребно за тялото, така и молитвата е потребна за душата. Човек от въздух се нуждае много повече, отколкото от храна. Доказано е, че най-много двадесет и пет минути може човек да не приема въздух, и ако приравняваме въздуха с молитвата, която е храна на душата, виждаме от колко голяма важност е тя за нея. Първият признак, че човек е влязъл в Божествения път, то е молитвата. Затова винаги, когато и да дойде настроение за молитва у вас, никога не бива да отлагате, а влезте в тайната стая на вашето сърце, помолете се и тая молитва ще бъде приета. Отложите ли, възможно е вече Духът скоро да не дойде, за да ви настрои наново. Значи във всяко време ние можем да се молим. Между лошите хора трябва да се молим, за да искаме търпение. При това с молитвата човек образува една крепост, непристъпна за лошите желания, които, ако даже са нашествали душата, изхвърлят се навънка. Човек, който не се моли, за него са прекратени отношенията с Бога и като по тоя начин не се сношава вече с Него, злото настъпва.

Молитвата не бива да е едностранчива, само за облага, а понеже тя е един израз на душата, то с нея трябва да искаме това, което нашият Дух желае. Така, ако нямаме настроение за молитва, трябва само да съзерцаваме. Нашите души, когато се отправят към Бога с молитва, изпущат едно благоухание към него, също както цветето, което навреме се е разцъфтяло. Та човек, който не се моли, се лишава, и то сигурно, от мириса на Небето. А пък, за да се не лишим от този мирис, Господ ни изпраща страдания, които ни упътват към молби и моления. Прочее, с молитвата се гонят двояки направления: първо, човек да се стреми към Бога, и второ, да се обединят духовете.

Ние сме събрани тук да отправим такава вълна, щото да настъпи и дойде голямо сътресение за доброто на народа. Молитвата е един силен Божествен импулс, та затова се казва да се молим във всяко направление, защото тя има влияние върху всичките отрасли на живота. Най-после, вие всички можете да правите опит и вижте на колко молитви Господ отговаря. Само че когато се молите, никому, ама абсолютно никому не съобщавайте за какво се молите и какво очаквате, докато резултатите не се проявят и докато делото не се изпълни. Защото ако някому съобщите, твърде е възможно да си попречите и тогава вие сам ще сте виновният. Мюлер, за когото се разказва, че през живота си принесъл до един и половина милиона молитви, със силата на молитвата е прехранил две хиляди деца. Той от опит твърди, че колкото повече с детско настроение е принасял своята молитва, толкова по-скоро му се е отговаряло на нея. Тази е опитността и на Тайлера, който е събирал крупни суми за издръжката на маса мисионери в Божието дело. Той уподобява молитвата на трена, в който един може да се качи и вози много спокойно до местопристигането, а друг да го тика. После, молитвата има сила и при церенето на разните телесни недъзи и заболявания, с нея може да се лекуват болести.

По-нататък: всичките ни работи ще успяват, ако ги подкачаме с молитва. Който в молитвата е постоянен, ще види и се увери, че Господ е верен. Но в молитвата трябва да се постоянства дотогава, докато изгубите вече разположението да се молите, което показва, че на молитвата ви, така или инак - положително или отрицателно, е отговорено. Но молитвата трябва да има и благодарствен характер за всички блага и благословения, които Господ ни дава. Виждате понякога, че молитвата ви не помага - молите се, а не получавате отговор; в такъв случай приличаме на човек, който иска да повдигне едно бреме, но като не може, понеже не е по силите му, повиква другиго на помощ и с него заедно успява да го повдигне. Някогаш такъв може да се нуждае от помощта и на един, двама, трима и повече човеци. Та следователно и ние при несполука в молитва ще искаме помощта на един, двама, трима и повече братя и сестри - според степента на нуждата, докато сполучим. Опитайте този начин и ще видите доколко можете да го приложите на практика."
 

Беинса Дуно, "Годишна среща на Веригата" - Велико Търново, 1911.


Човек трябва да се моли, понеже чрез молитвата изучава Божествения език

"Някой път направиш нещо несъзнателно, кажеш една дума, после казваш: „Не трябваше да я казвам.“ Казвам: Колко е необходимо човек да има едно съзнание да контролира силите, които са в неговия ум, да контролира силите, които са в неговото сърце и силите, които са в неговата воля. Здравословно е. Защото ако човек не контролира силите на ума си, той ще обеднее. Ако не контролира силите на сърцето си, ще обеднее. В умствено отношение бедността е лошо нещо. И в сърдечно отношение е лоша бедността. Вие туй наричате сухота, празнота. То е бедност на сърцето. Бедността на волята е слаба воля: Решаваш едно, не изпълняваш, решаваш, не изпълняваш. Запример, някой път нали човек трябва да се моли? Някои считат, че не трябва да се моли човек. Трябва да се моли човек, понеже чрез молитвата изучава Божествения език. Ако не се молиш, ще останеш невежа в Божествения свят, няма да бъдеш свързан. Решаваш да се молиш, почешеш се по врата, казваш: „Не съм разположен.“ Разположен, неразположен, трябва да се молиш, нищо повече! Можеш да имаш сто неразположения, ще чакаш да дойде разположението, но може туй разположение да дойде след десет години. Тогава какво ще чакаш? Това е неразбиране. Друго заблуждение, казваш: „Понеже не съм разположен, молитвата ми няма да бъде приета.“ Бог не се нуждае от твоята молитва, тя не е заради Него, тя е заради тебе. Ти, като отвориш устата, приемаш храната, не заради Петка, Стояна. То е една длъжност, един закон, който трябва да изпълниш. Ако не изпълниш, ще страдаш. И в дишането: Същият закон. Ако ти дишаш правилно, то е заради тебе. Когато човек се моли, от невидимия свят ще го учат езика на небето. Като научи езика на небето, всички работи ще тръгнат. Ако вас не ви върви, то е по причина, че не знаете езика на небето."

Красиви движения, Скръб и радост, МОК 1938-39 г.
1 септември 1939 г.,
Учителя Беинса Дуно


"Да се моли човек на Бога, това е най-хубавата мисъл."

"Не губете времето си в спорове. Изслушвайте се внимателно всички, бъдете крайно снизходителни един към друг. Щом се намерите в затруднение, молете се. Да се моли човек на Бога, това е най-хубавата мисъл. Молитвата е призоваване Бога на помощ, да ни научи да мислим право. Имате ли трудна задача, която трябва да разрешите, викайте Бога да ви научи. Това е молитвата. Щом Господ дойде, светлина ще блесне в умовете ви. Тогава и най-мъчните въпроси се разрешават лесно. Тогава всички наслоявания у вас ще изчезнат, ще настане мир и веселие за душите ви и всичко, което ви е спъвало, веднага ще се отстрани - у вас ще настане пълно равновесие."

Учителя, Мислещият човек 14 Август 1927 г.


Относно Молитвата преди хранене - една малка история защо трябва да четем молитва преди храна:

"Отец Николай, който е живял на остров Залит, винаги преди да се нахрани, четял дълга молитва. Един ден, когато бил по работа в големия град и му се наложило да обядва в обществена закусвалня, той по своето правило спокойно се прекръстил и прочел молитва преди да се нахрани. Наблизо се оказала компания от младежи, които иронично и съжалително наблюдавали стареца. Един от компанията решил да увенчае тяхното забавление и отишъл изотзад и загрижено го попитал:

- Отче, абе там във вашето забутано село всички ли така преди храна се молят?
Старецът, без да се замисли, отговорил:

- Не, мили мой, не всички. Конете, кучетата, свинете направо така си ядат…

Свети Серафим Вирицки често казвал:
“Колко често боледуваме заради това, че не се молим преди ядене, не призоваваме Божието благословение върху храната”.
Преди всичко се правеше с молитва на уста: ораха – молеха се, сеяха – молеха се, събираха реколтата – молеха се. Днес ние не знаем какви хора са приготвили това, което ядем. Много често храната се приготвя с хулни думи, ругатни, проклятия…
Затова преди да се нахраним трябва с особено усърдие да се помолим.
Наистина, когато постъпваме така с молитва и благодарейки, на трапезата с нас присъстват и ангели, а където са ангелите, там са и всички светии."  


image


Карпатий: „Много подвизи и труд са потребни в молитвите, за да се постигне несмутено състояние на мислите - това е друго сърдечно небе, където живее Христос, както казва Апостолът." 

 
Свети Йоан Лествичник казва:
„Заключвай вратата на килията на тялото си, вратата на устата за езика и вътрешната врата за лукавите духове. Като седиш на висота (т.е. като утвърдиш вниманието върху сърцето), наблюдавай, ако си изкусен, какви и колко крадци влизат във лозето на твоето сърце, за да откраднат плода му. Надзирателят (т. е. вслушващият се в сърцето си), като се умори, да стане и да се помоли, после пак да седне и мъжествено да се заеме със същото дело (т.е. с вслушване в сърцето и молитва)."


Симеон Нови Богослов:
„Откакто човек е бил изгонен от рая и се е отдалечел от Бога, дяволът и бесовете са получили свободата да колебаят ден и нощ невидимо умствената сила на всеки човек. Умът не може да се огради от това по друг начин освен с постоянната Божия памет. Този, чиято памет се държи за Бога, може да удържа от скитане и мислената си сила."


И една мисъл от автора на статията:

"най-доброто, което можеш да направиш зад гърба на един човек е да се помолиш за него."


Юлия Радойкова


Предлагам на вниманието Ви следната молитва - "Важна молитва във връзка със събитията в Източна Европа": https://radoykova.blog.bg/drugi/2023/12/03/.1815253



Тагове:   молитва,


Гласувай:
6



1. elizabethborislavova - не е без значение и на кого се молим
06.07.2020 12:19
Вие например на кого се молите и в каква посока?
цитирай
2. radoykova - Отговор
06.07.2020 14:24
Здравейте!
Моля се на триединият Бог: Бог Отец, Бог Син (Христос) и Святия дух.
Моля се в същата посока, в която го правят всички добронамерени человеци, стремящи се доброто и истината да възтържествуват.

Спирам до тук, защото считам че е добре да насочите тези въпроси към самата себе си.

цитирай
3. kossef - Като цитирам същината в тази Учителна лекция:
16.07.2020 13:04
"Само че когато се молите, никому, ... никому не съобщавайте за какво се молите и какво очаквате...", бих допълнил предисловието на този цитат, изразявано в други учителни лекции на Петър Дънов. "Обърнете /когато се молите/ лицето си към Бога у вас, Който от зачътъка ви още е оставил от Себе Си дух от Своя Дух и като подобни Нему не унивайте в силата Му /у вас/, която ще ви избави, даде или правилно напъти за добротворство". Т.е. молитвата в тайност, такава истинска дълбоко сърдечна искрена молитва, всъщност е висок духовен акт за изявление, разкриване на собствените, дарени ни свише и нравствено придобити от нас способности... И за да не влизам в излишно многословие ще припомня народната пословица: "Ако не си помогнеш сам, и Господ няма да ти помогне". Приветствам те! Духът на Богомилството е жив, одухотворяващ...
цитирай
4. radoykova - Отговор до kossef
16.07.2020 16:55
Здравей, Недко!

Благодаря за ценните коментари, чета ги с интерес, истинско щастие е когато има надграждане, допълване и взаимно насърчаване между събеседници с близък мироглед. Приемам тези твои включвания като дар!


цитирай
5. radoykova - "Каквото и да е положението ви, молете се на Бога."
28.03 21:19
"Човек винаги трябва да се моли на Бога, за да не Го застави да оттегли лицето си от него. Страшно нещо е Бог да скрие лицето си от човека! Тогава настава такъв мрак, такава самота и студенина, каквато човек никога не е изпитвал в живота си. Той се моли, но около него се е образувал такъв похлупак, че с нищо не може да се пробие. Само молитвата е в сила да пробие този похлупак. Който се страхува, той ще остане под похлупака във вечен мрак. Каквото и да е положението ви, молете се на Бога. Знайте, че Той е по-силен и от най-големите злини и престъпления на хората.

Казвам: Страдате ли, радвате ли се, дръжте връзка с Бога, с възвишените и разумни същества. Много от страданията на хората са лични, но все пак са в сила да поставят човека в един похлупак, откъдето само молитвата ще го освободи. Щом излезе от този похлупак, в ума му ще светне, ще нахлуе нова светлина. Той ще бъде доволен, че е придобил ново разбиране на нещата. Докато Бог е с вас, вие не трябва да се съмнявате, не трябва да се страхувате. Той гледа благосклонно към всички хора. Това не подразбира, че Той одобрява техния неправилен живот, но не ги съди, оставя ги свободни да учат, да се развиват. Той има търпение да дочака онзи ден, когато те ще се пробудят и ще се обърнат към Него. Ето защо и вие, заради любовта си към Бога, трябва да бъдете благосклонни към всички хора, ако искате правилно да растете и да се развивате."

Забравената дума, Учителя Беинса Дуно, ООК, 27 април 1927г.
цитирай
6. radoykova - "Щом яде, човек трябва да се моли."
28.03 21:46
"Всеки човек трябва да знае този закон и да го прилага в живота си. За да може правилно да прилага този закон, човек трябва да се моли. Без молитва нищо не се постига. Някои питат, трябва ли да се молят. – Щом яде, човек трябва да се моли. Щом яде, той непременно трябва да плаща. Който не иска да плаща, той не трябва да яде. Като не яде, той ще умре; щом умре, той ще излезе вън от живота на задълженията."

"Вечното благовестие" НБ, Беинса Дуно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 267947
Постинги: 177
Коментари: 323
Гласове: 380