Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 16:35 - НЕПОЗНАТИЯТ НИКОЛА ГЕШЕВ
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1813 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

 

„Непознатият Никола Гешев” е обстойно и сериозно проучване на живота и делото на известния полицай. За разлика от други автори, Андрея Илиев бяга от митовете и градските легенди – всяка теза, всяко негово твърдение е подкрепено с документ от архивите или свидетелство на съвременник. Версиите и хипотезите (там, където авторът си е позволил да изгражда такива) относно събития или действия на Гешев са психологически мотивирани и съобразени с особеностите на онзи исторически период.
Разказът започва с младежките години на Гешев – времето, през което се формира характерът му. На вниманието на читателите са представени всички документи от досието му от преди 9 септември 1944 година. В някои от тях са открити любопитни подробности, избягвали досега от вниманието на изследователите.
Не са забравени хората, които въвеждат Гешев в професията и го шлифоват, за да израсне като полицай – Стоил Драганов, Петър Амзел, Христо Драголов.
Най-много внимание е отделено на операциите, в които е взел участие – прословутата Витошка конференция, залавянето на “подводничарите” и парашутистите, ударът срещу ЦК на БКП, ежедневната борба със съветското разузнаване... Направен е опит за оценка за приноса му в тези акции, анализ на грешките и заблудите му. Резултатите често влизат в противоречие с шаблона, в който е вкаран Гешев.
Другият акцент на в проучването са последните дни на Гешев. Като използва много документи и свидетелства на негови съвременници, авторът възстановява стъпка по стъпка действията му на 8 и 9 септември 1944 година. Направена е връзка между изчезването на Гешев и назначаването на Ким Филби за резидент на СИС в Цариград.
За първи път детайлно са разгледани плановете за издирването на Гешев след 9 септември 1944 г., обединени в издирвателно дело „Овен”. Отделено е внимание на трагедията на близките му, преследвани от новата Държавна сигурност.

Андрея Илиев е автор на 15 книги. От интереса му към историята са се родили „Стрелата лети” – роман за времето на хан Омуртаг, „Защо” – посветен на боевете при Драва през 1945 година, базираният на прабългарската митология „Реваншът на Тангра” и „Сбогом, Агата Кристи” – една история, градяща връзка между изчезването на великата писателка за 11 дни през декември 1926 година и атентата в София през 1925-а. През 2011 година Сиела издаде документалната му книга „Атентатът в “Света Неделя” и терористите”.

Защо се заех с тази тема? В никакъв случай не съм мислил, че ще ми е лесно, но действителността надмина всичките ми очаквания. Налагаше се непрестанно да си задавам въпросите: защо всичко за този човек е така тайнствено и защо беше този шум около него в началото на 90-те години?... Някой искаше да създаде нов мит, да даде на масите нов герой. Удобен герой, защото Никола Гешев е мъртъв, мъртви са и тези, които са го познавали. Защо да не го направим суперполицай? Защо да не е най-големият любовник на времето си? Как няма да е агент на поне четири разузнавания?
Някой искаше да го използва за дребните си цели. Щом Гешев е биел, защо поставяте въпроса, че са ви зашили два шамара в районното?... Да, ние от милицията събирахме доноси в папки, ама ето, вижте, с помощта на досиетата Гешев е пазил държавата... Да, предаваме България относно новата АЕЦ (примерно), но пък Гешев е бил четворен агент! Това е то спецификата на полицейската работа. Просто така е при нас – от векове за векове...

Опитах се, базирайки се и тълкувайки фактите и само фактите, да стигна до истината за него. Резултатите бяха шокиращи – оказа се, че живелият на грешната земя от 1896 до 1944-а човек Никола Христов Гешев няма нищо общо със създадения от градските легенди образ. Затова и озаглавих книгата НЕПОЗНАТИЯТ НИКОЛА ГЕШЕВ.
                                                                                                        Андрея Илиев



Гласувай:
2



1. smile999 - Поздрав на автора! :-)
28.10.2012 10:02
Поздрав на автора! :-)
цитирай
2. knigolubie - Поздрав на автора! :-) Имаш ...
28.10.2012 12:40
smile999 написа:
Поздрав на автора! :-)

Имаш благодарности от автора
цитирай
3. knigolubie - Книгата е вече по книжарниците!
02.11.2012 20:50
Книгата е вече по книжарниците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2031998
Постинги: 1524
Коментари: 744
Гласове: 4316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930