Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 19:24 - Христина Панджаридис: ЗА ЦЕНАТА НА ДУМИТЕ
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1133 Коментари: 1 Гласове:
1



image

Четвъртият роман на Мартин Ралчевски „30 паунда“ е посветен отново на провославната вяра. Естествено и разбираемо! Един автор, завършил „Богословие“, прекрачва в мислите си винаги този праг. /Да изневериш на любовта не е само непочтено, но и изтъркано!/ Темата му е близка и съкровена, не изсмукана от фантазията и от ровене в библиотеките, а опитана от собствения опит и знания.
Обикновено колкото и книги да напише писателят една-единствена тематика изпъква и белязва страниците му. Набива се при четене и вглеждане. Останалите теми са като второстепенни герои, които потвърждават основното, усилват ефекта на въздействието. Главната остава и както й да пише авторът всичко се върти и наслагва, изяснява онова, което го вълнува. Нали писателят пише за това, за което би искал да чете? Да участва в авантюрата, която съчинява и да не скучае?
„30 паунда“ не е текст църква, където влизаш на празник, неделнично развълнуван, смутен или с невидимата гърбица от грижи. Умислен и пронизван като Христос от предателството. Романът, за мен, е предверието, което те подготвя да се заслушаш, да се настроиш на нова вълна, да изключиш антените си за съмнения и подозрения, да се довериш и оставиш на думите. Вярата не се обяснява. Случва се. Тя е изживяване, опитност, мъдрост. Пресреща те. Преобръща пътя ти, начертан от умуванията за някъде другаде.
Структурата на текста е динамична и не се натрапват досадни обяснения, специфични словоизлияния по темата за православието. Има действие, забързаност, дори на моменти лаконичност. Сравнявайки с другите две книги, които съм чела – „Безкрайна нощ“ и „Горски дух“, тук виждам по-изчистена линия на повествованието, наситеност откъм диалози, динамика и фрагменти, без никаква натруфеност и предълги изречения /откриваеми в предишните му романи/.
Последният му роман си прилича с първия „Безкрайна нощ“ по начина на протичане на сюжетната линия. Героите пътуват в географски и в психологически план. Срещат се с хора и случките – за добро или за лошо – ги променят, отварят им очите за невидими детайли. Атмосферата се сгъстява, преживяванията се пресяват през гъстото сито на реалността. Пътуването е дълго, изморяващо, везните между „да“ и „не“ се клатушкат често и равновесието сякаш не пожелава да бъде възстановено, но пътят се ражда след мъката на търсенето.
Главните герои не са противоположности, няма го обичайното смесване на черно и бяло, заплитане, преминаване на определените в началото на действието граници. Имаме двама мъже, две съдби, които още от запознанството си започват да се привличат и допълват.
Иван от послушен син, трудолюбив, невярващ в чудеса, но хванал се здраво за бащината обич, се предоверява, остава инстинктите си да бъдат заглушени от разума и изпречилия се шанс. Очакването да изпълни по-бързо обещанието за купуване на кола за бащи си го прави прекалено доверчив. Обърква книжните му представи и изградени в сивия му и течен свят критерии за човещина и любов. Мечтите му се сблъскват с реалността. От уж положителен герой изпада във все по-увеличаваща се самота и отчаяние.
Джак от самодоволен и финансово осигурен млад мъж, на който липсва единствено здравето, се решава да загърби родителите си и предначертаното бъдеще и да надскочи егото си. Да направи неочаквано завъртане, странни ходове в търсенето на отговорите на измъчващите го въпроси. От герой, първоначално богат на черни тонове, постепенно пред нас се изгражда в различна светлина. Промяната не е неколкодневна, нито за седмици, а бавна, нелека, необяснима в отделни мигове, но пожелана. Джак израства, животът му се изпълва със съдържание, не разчита на семейството си, загъбва всичко. Остава сам. Открива пътя си в безпътицата на самодоволните свои връстници. Отстрани изглежда гладен и измръзнал, тъжен и далечен, но съизмерим с християнските представи и образност – това е доближилият се до вярата и Бога човек.
Вярата като адреналин ли е представяна в романа?
Като бодлив плет край запустял параклис?
Като чудотворна икона?
Като златна рибка, изпълняваща триста желания? Ще попита и още читателят, купил за първи път книга от Мартин Ралчевски... За неразтварялите подобни четива вероятно определени диалози ще звучат декларативно и нравоучително, скептично и лекомислено... но не се спирайте пред изпречилите се бариери и напластените клишета. Пробвайте и изградете собствено мнение.
Чрез преживяното от Джак, авторът описва със средствата на художествената измислица и майсторството на литературата, един наш съвременник, монахът Антоний /Тодор Джамбазов/, починал в Зографския манастир.
За 30 сребърника Иисус Христос беше предаден, за да донесе възкресението и надеждата. За 30 паунда, дарени от милост и съчувствие, се променя съдбата на един англичанин. Написва се книга.
Книгата е за теб, непознатия, който не се страхува от различното тълкуване и не го мързи да чете, да не се съгласява, но да продължава да чете. Четенето е занимание самотно, но благодатно. И се услажда.
 




Гласувай:
1



1. анонимен - За нас православните е важно да п...
28.10.2012 23:09
За нас православните е важно да пазим отеческите предания и писания относно църковните правила,от които недвусмислено е казано,че римо-католиците са еритици и тяхното кръщение в Христа е неканонично ! Тоест, то не се признава от Светото православие,такова каквото се изповядва поне на Св.Гора и в Русия ! За България не искам да говоря,защото тук православието отдавна е конформиско,компилативно и натоварено с много икуменически негативи ! Точно преди месец на Зограф беше един млад французин с алжирски произход ! Той беше тръгнал по духовния си път от исляма през римо-католицизма,та да стигне с Божията помощ до Православието ! След седмица подготовка,а и преди това той вече беше разбрал каква е разликата между папистите и православните християни,особено като разбра за мъченическия подвиг в Христа на 26-те Зографски мъченици...беше кръстен православно и изповяда символа на вярата.
Камен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2011704
Постинги: 1509
Коментари: 722
Гласове: 4262
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031