Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2012 20:28 - Стефан Бонев: КАТО КРИЛА НА АНГЕЛИ
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1160 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Йохан ван Ларен седеше на бюрото си, опрял лакти на плота и заровил почти прозрачните си пръсти в оредяващата си русолява коса. На това старо писалище бяха работили баща му, дядо му и прадядо му. През всичките тези дълги десетилетия кабинетът беше запазил едновремешния си вид и стил, сякаш навън Амстердам не се беше променял от времето на вятърните мелници.
И през всичките тези години бизнесът на семейството беше във възход, доказвайки пред света за пореден път, че холандец е синоним на търговец в най-добрия смисъл на тази дума, разбира се. Всичко беше така до момента, в който с този бизнес се захвана младият Йохан. 
Сам той усещаше, че генът му не е точно същият като на предците му.
Влечеше го повече изкуството. От малък обичаше да рисува. Все пак, освен търговец, холандец означава и художник. Обаче рисуването не се приемаше особено насериозно от семейството и в крайна сметка младата издънка на стария търговски род трябваше да поеме бизнеса с производството и продажбата на електроматериали. Контактите, щепселите, електромерите, лустърклемите и фасонките не бяха най-любимата тематика на Йохан, но той, ще - не ще, трябваше да се занимава с тях.
По-малко от пет години бяха изминали от смъртта на баща му, а семейната фирма вече беше пред фалит. Йохан нямаше нито усета на търговец, нито познанията на инженер, а още по-малко пък находчивостта на юрист. Докато се опитваше да управлява бизнеса, му нанесе такива щети, че в момента срещу него водеха дела както кредиторите му, така и клиентите, бившите му работници и административният персонал, които не бяха получавали заплати от доста месеци. За данъците да не говорим.
Йохан вдигна очи от писалището, отпи поредната солидна глътка от чашата с уиски и огледа кабинета. Единственото ново нещо тук беше компютърът. Иначе всичко си беше както в онова време, когато прадядо му се заселил на това място, построил къщата и започнал бизнеса си.
Впрочем и още едно нещо нарушаваше брилянтната хармония на старинното бюро - стоманената студенина на стария револвер, останал от времето на дядо му.
Йохан не намираше повече смисъл в живота си. Не се справи и провали традиционния семеен бизнес. През това време дори и лиричната му душа беше закърняла, затрупана от купища отчети, сметки, договори и ипотеки. Тази сутрин беше изровил статива, платната и палитрата, до които не се беше докосвал от много време. Оказа се, че няма вдъхновение да нарисува каквото и да било. Оставаше му само този стар семеен револвер. Гледаше го и не можеше да накара ръката си да го вземе и да го насочи към слепоочието. Дори и за това не ставам, каза си Йохан и удари с юмрук по масата.
Точно в този момент се почука. Йохан стреснато понечи да скрие пистолета, но преди да успее да го направи, вратата се отвори и в кабинета влязоха двама непознати млади мъже. Бяха ниско подстригани, широкоплещести и облечени в почти еднакви елегантни, но някак безлични черни костюми.
- Знаем, че искате да се самоубиете - каза единият от тях.
- Знаем и защо. Впрочем май всички знаят - допълни другият.
- Кои сте вие? - не можа да познае собствения си глас Йохан. 
Уплахата, която изведнъж го обхвана, беше по-силна дори от страха пред самоубийството.
- Нека да приемем, че ние сме вашите ангели-пазители - отвърна първият с тънка иронична усмивка. - Извинете ни, че се появяваме толкова късно, за да спасим вашия бизнес. Макар че в крайна сметка, ако нямаше нещо за спасяване, нямаше защо и да се появяваме при вас. Нали така?!
- Предлагаме ви една сделчица - допълни другият и сключи пръстите на ръцете си. - Нека бъдем делови: от вас - все още престижното западняшко име, вашето лично име и това на фирмата ви, от нас - парите - те са безименни и не миришат, но са също така престижни.
- Ще се разплатите с всички, на които дължите пари - продължи първият. - А после ще приватизирате държавна електрокомпания в една малка европейска страна, която неотдавна се раздели с комунизма.
- Предлагаме ви почтен бизнес, така че от тази антика няма да имате нужда - каза вторият мъж и взе револвера от бюрото му.
От движенията му личеше, че има опит при боравенето с оръжие.
- И, моля ви, забележете! - вдигна показалец първият ангел. - Единствените ви задължения ще бъдат само да подписвате документи и да правите добро впечатление. Има кой да мисли за останалото. И все още не е късно да станете известен художник. Покрай другото - все пак сте холандец.
През цялото време Йохан ван Ларен не можа да обели и дума. Успя само да ахне, когато двамата неканени гости изсипаха върху писалището съдържанието на своето елегантно черно куфарче. 
Търкалящите се пачки и банкноти шумоляха почти като крила на ангели.
 



Гласувай:
1



1. анонимен - Не на всеки така върви
23.12.2012 10:48
Крилата на ангели и копитата под черни палта - това е сегашната реалност. А това, че холандецът е художник така ме стопли сърцето. И аз съм непризнан гений. Смея се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2009873
Постинги: 1509
Коментари: 722
Гласове: 4262
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031