Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 06:00 - Нели Лишковска
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg








       Гуан


                                     
                                      ...в Него имаше живот

                             и животът беше светлината на човеците...

                                          Ев. от Йоан 1: 3-4







Тя не обичаше хората.

Тя обичаше душите им.

Разбира се, само най-чистите, най-светлите души. От другите й се повдигаше. Беше се случвало дори да повърне. Веднъж на гарата. Вторият път в метрото. Третият – на пазара.

Налагаше се да мине оттам, за по-пряко.Още при стъпването край първите сергии, почувства гадост. Усещаше душите на околните като слузеста, мазна, воняща, тъмна тежест в стомаха си. Под слънчевия сплит. Или в него. Тази черна маса започна да се придвижва нагоре през цялото й тяло. Стигна гърлото и тя я изхвърли навън.

Пространството около нея веднага се опразни. Дочу гнуслив коментар...тази е лепнала летния грип...

Не беше летния грип.

Беше физическа реакция от отровните души на човеците около нея.

Душите им миришеха на сяра.

Беше се случвало и обратното. Имаше места, от които изобщо не й се тръгваше. Беше срещала и хора, с които й се искаше да остане възможно най-дълго. Цял ден. Месец. Години.

Всичко започна, когато започнаха и проблемите със зрението й. В началото не разбираше какво се случва с нея. Забеляза обаче, че усеща, вкусва, помирисва, вижда душите на хората, което наистина беше много странно.

Обиколи безброй доктори, които обръщаха внимание само и единствено на нарушеното й зрение, което всъщност беше резултатът, а не причината. Беше външната проява, а не коренът. Медиците й поставяха все нови и различни диагнози – коя от коя по-неточни и объркани. Някои – направо безумни. И проблемът, вместо да се прояснява, се задълбочаваше все повече и повече. Онова, което знаеше обаче бе, че бавно, но сигурно губи зрението си. Физическото.

Не се уплаши. Да, беше й трудно, но само първата година. Докато се адаптира към новото състояние. Докато се приспособи към новия си начин на съществуване. Постепенно свикна. Пък и нямаше къде да избяга, нямаше какво да направи, нали така. И след като не можеше да фокусира, се научи да живее не-виждаща, не-гледаща.

С течение на времето се научи на много неща. Изобщо, независимо дали стоеше на едно място или извършваше някакво движение, дали лежеше, седеше, ходеше или каквото и да правеше там – просто беше разфокусирана.

По-важното беше друго. Тя беше спокойна, тиха, мека отвътре.

Медитираше ? Едва ли. Нямаше ясна представа какво означава да се медитира, но не си представяше това състояние по този начин. Нейният начин. По начина, по който тя се чувстваше. В състоянието, в което тя се намираше.

Не вярваше на лекарските диагнози, защото те предпочитаха да усложняват нещата. За да изглеждат някак по-солидно и неразбираемо за простосмъртните.

Сама откри как се нарича новото й състояние на физическо съществуване. Наименованието изплува ясно в един прекрасен ден и обясни всичко.Внезапно, но цялостно и едновременно. Съвършено.

Гуан.

Йероглиф, който означава гледане, виждане. И не съвсем. Примерът към него беше просто брилянтен.

Значи, стои си чаплата сред езерото. Само си стои така, разфокусирано, но в момента, в който се появи риба – тя се съсредоточава, изпъва шия и – хоп! Птицата щраква с клюн.

При нея беше същото.

Стоеше си неподвижна сред бързея. Спокойна, сляпа сред човешкото езеро. И в мига, в който се появеше чиста, светла душа...

Беше прекрасно.

Не, тя не обичаше хората. Тя обичаше душите им. Наистина й бяха нужни. Бяха жизненоважни за новото й съществуване. Защото тя се хранеше с тях.

Единствената храна на боговете, когато дойдат на земята, е светлината на човешките души. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2043536
Постинги: 1528
Коментари: 746
Гласове: 4331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930