Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2013 06:00 - Петя Глеридис: Черно като любов
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg





     Черно като любов



Събуждаше се от един и същ натрапчив сън. Напомняше на картини, които се редуваха в галерия, но едно оставаше неизменно и именно то я тревожеше. Нямаше очи. Кухините й бяха изпълнени с нещо обло и подвижно. То напираше да излезе изпод тънката ципа на клепачите като човека в една картина, която беше видяла по телевизията. После нещото се трансформираше в яйце, което едно къдраво и кръгло слънце разчупваше на две и от него се пръсваха малки черни топченца. ( Сигурно ще я изхвърли от стола, заради „Яйцата по панагюрски”, в които разсипа толкова много черен пипер, че на „забулените слънца”, както ги обичаше, само булото стигало да му е дълго черно пред очите...). Топченцата рукваха от това, което трябваше да бъдат очи, скачаха като топките в сферата на спортния тотализатор, пукаха като в машина за пуканки и се подреждаха в полегнали осмици, оформящи портрет на млада жена. Със затворени очи. Скоро прозря, че топченцата са зрънца черен пипер, че бенката в ъгъла на лявото й око ужасно прилича на едно и се уплаши.

Софка, действително мъдра и предана приятелка, винаги беше до нея, и когато поредния любовник изчезнеше безследно, и когато оставеше намек за себе си, я успокои, че е от менопаузата, че и при нея тогава много неща в живота й влезли в пауза и секнали изведнъж. Дано! Поне вече нямаше да забременява.

Някъде една млада жена опаковаше картините за първата си изложба. От последната гледаше лице без очи, от които се раждаха малки черни топченца и потичаха на реки в безброй безкрайности. Критиците щяха да открият влиянието на Дали, да я обявят за най – младия неосюрреалист, а по – късно журналистите да любопитстват за подробности около детството й, семейството, училищата по изкуства... „ Бях тъжно дете - израснала съм в дом. Страхувах се от тъмнината и от всичко с този цвят. Затова започнах да рисувам сънищата си, в които винаги имаше черно в изобилие. Картините, които виждате сега, са вдъхновени от „моето малко черно слънце”, както нарича съпругът ми бенката в ъгъла на лявото ми око.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2012315
Постинги: 1510
Коментари: 722
Гласове: 4263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031