Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2013 06:00 - ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА: Катерина Стойкова-Клемер
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1468 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image





- Моля те да се представиш по най-приятния за теб начин!

- Аз съм най-обикновена жена на 42 години, майка на един син. Стоя си в къщи през повечето време. Опитвам се да мисля добро за всички; старая се нито да приемам, нито да предавам отрицателна енегия. Заобиколена съм от поезия – чета, пиша, публикувам, преподавам, обожавам, обсъждам я от сутрин до вечер.

- Книгите за теб са...


- Начин на живот.

- Как подбираш какво да четеш?

- Понякога по препоръка, понякога по случайност, понякога по задължение. Покрай радио шоуто много автори и издателства ми пращат нови книги. А да не забравим и ръкописите, които пристигат в издателството. Все има какво да се чете. Понякога ми се иска да прочета всичко, което някога е било написано, и то веднага. Понякога се уморявам. 


- Имаш ли си любимо място за четене?

- Да. Сядам на пода в моя офис, по-далеч от компютъра.


- Любите ти автори?

- Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Много са, а и всеки ден са различни. Но не мога да не спомена Астрид Лингрен, обичната авторка на „Пипи дългото чорапче“.


- Препрочиташ ли книги? Имаш ли любима книга, която разгръщаш поне веднъж в годината?

- Не, но имам отделни стихотворения, и откъси от книги, които препрочитам често. Събирам си ги в компютъра или в папки, и понякога просто знам, че е дошло време да им отделя внимание.

- Ти си поет. Как предпочиташ да идват стиховете ти: на български или на английски език?

- Нямам предпочитание. Да идват, това е важното. Но добре би било ако идват и на двата езика едновременно, или поне да са преводими от един език на друг. Иначе се получава така, че не мога да споделя част от стиховете си или с българските или с американските читатели.


- Моля те, сподели повече за Антологията на българската поезия, която ти подготвяш!

- Това е том от 340 страници с българска поезия преведена на английски. В тази книга 32-ма автори са представени с по пет до десет стихотворения. Аз преведох 29 от авторите, останалите трима пратиха стиховете си с чудесни преводи. Работя по тази антология вече година и половина. Сега видях, че сме направили първоначалната обява на 24-ти Март 2012... Днес, 22 октомври, препрочитам всичко за кой ли път вече, за да се убедя, че няма пропуснати запетайки, че всяка биография си е на мястото, че всичко е наред и т.н. Книгата е странирана, корицата готова. Живот и здраве ще я пратим за печат след броени седмици.


- От 4 години водиш седмично радио шоу за литература, изкуство и култура, а от 3 години имаш и собствено издателство. За мен това са знаци, че си един натоварен човек, който обича работата си и е щастлив с това, което прави.

- Това е абсолютно вярно! Благодаря за наблюдението.


- Как се вдъхновяваш, правиш ли нещо специално, за да извикаш вдъхновението?

- Ако знаех как да се вдъхновявам нямаше да правя нищо друго! Не, не правя нищо специално. Но обичам да чета, да медитирам, да се разхождам сред природата, и това може би помага.

- Опиши ни какво има на бюрото ти, каква е гледката през прозореца ти? Къде отиваш да пишеш, ако работата не ти спори?

- Ако нямаш нищо против ще запазя в тайна как изглежда бюрото ми. А ако работата не ми спори обикновено отивам да пия кафе някъде.

През прозореца се вижда дърво, дворче, улица, както и редица къщи от другата страна на улицата. Минават немного коли, автобуси, понякога хора разхождат кучетата си.Тихо е, за което съм благодарна.


- Слушаш ли някаква музика, докато пишеш?

- Не. Истината е, че много рядко слушам музика.


- Мечтаеш ли да се срещнеш с някой писател и да изпиете... каквото ви се пие?

- Ето една голяма тайна – аз не пия алкохол. Или почти съвсем не.
Бих изпила чаша топло мляко с Толстой.
Бих изпила една лимонада с Иван Методиев или изворна вода със Сафо.













                        image



Гласувай:
3



1. fumiko - Пожелавам изпълнение на всички мечти!
25.10.2013 16:57
Винаги се радвам, когато излизат нови книги на български и руски автори. И голяма благодарност на тези, които помагат тези книги да се родят и да видят свят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2011647
Постинги: 1509
Коментари: 722
Гласове: 4262
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031