Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 06:00 - Здрава Каменова: Шест топли пиеси
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1054 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                                image


    Христина Панджаридис




Аз съм от хората, които четат пиеси и си правят театър във фантазията. Бях попадала на рецензии за написаното от Здрава Каменова и се сбъдна желанието ми да разгърна книгата с нейните „Шест топли пиеси“.
Текстовете са интересни, провокиращи с различния си ъгъл на възприемане на света, и се четат на един дъх. Личи си, че са създадени от млад човек, който се препъва в лошотията, но бърза и вярва в преобразяването й, в следващото действие, в щастието.
Ще Ви споделя усещанията си за три от пиесите, в които талантът на Здрава Каменова ме плени и направи нейн почитател.
„Безсърдечно“ е пиеса, където уж на шега са изречени болезнени истини. Смееш се, ако се замислиш, като се спреш – ти идва да заплачеш.

Травестит: „Не им бе лесно да накарат другите да ги премат такива, каквито са отвътре, а не отвън...“

Във времена сме, когато можеш да си смениш органите, издърпаш бръчките и да изсмучат тлъстините ти, но как да се сдобием с разбиране и чувства, как да не пречим на останалите със странностите си...
„Гимнастика за бременни“ ни среща с четири Марии в различни семейни ситуации, но и четирите очакващи появата на нов човек. Те са ту весели и забавни, замислени и търсещи истинския, точния мъж/баща на детето си. Сблъскваме се с четирима мъже, които с действията си/бездействията повдигат информационното затъмнение за нежната/силна майчина същност.

Лекторката: „Запомни единственото, което ще ти е нужно оттук чак до края... е единственото нещо, за което все още няма платени курсове. Момиче, мило мое малко момиче, научи се да обичаш! Колкото по-рано, толкова по-добре!“

Моят фаворит - „Гарфънкъл търси Саймън". Двама герои, които говорят за самотата на човека, за отчуждеността. Човек се ражда сам, умира сам, но в разстоянието, което свързва тези две точки, се надява да открие приятелството. Да забравиш как звъни звънецът си, защото никой не го използва и да се обърнеш към агенция за приятели под наем, не е за предпочитане, нали? Ама е изход! Самотата броди из пиесата и сянката й е страховита.

Приятел: „Избирай дивана или аз?
Клиентът: Съжалявам, избирам дивана, с него сме заедно от по-дълго време.“



Искам да гледам пиесите!





Гласувай:
1



1. fumiko - Ако коментариите са толкова инт...
05.11.2013 07:53
Ако коментариите са толкова интересни, какви са тогава пиесите?! И аз искам да ги гледам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2043387
Постинги: 1528
Коментари: 746
Гласове: 4331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930