Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2013 06:00 - ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА: Александър Драганов
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1484 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                          image





- Моля Ви да се представите по най-краткия или приятен начин.


- Александър Драганов, писател и фен.

- Вие сте съставителят на "Мечове в града". Ще ни я представите ли откъм най-интересната страна, така че много читатели да я пожелаят да я имат?

- Чак за много не знам - в крайна сметка от заглавието й личи, че книгата е за града, а пък основната тема в българската литература май до ден днешен е селото... но пък ми се струва, че книгата ще е интересна за хората, които искат да видят урбанизирания ни свят по нов начин, да си представят града населен със съществата от старите приказки и легенди, от най-хубавите ни мечти и от най-лошите ни кошмари.


- Председател сте на Националния клуб за фантастика и хорър "Цитаделата". Какво ще ни разкажете за хората, членуващи в клуба, и целите, мечтите, които Ви обединяват.

- Почти всички фенове в клуба дойдоха с печални истории от училище, в които са ги сочели с пръст затова, че четат. При нас те намират място, в което да споделят общата си страст към книгите. А иначе хората са различни по възраст, пол и родно място. Обединяват ги любовта към фентъзито и това, че са страхотни хора и истински приятели. За мен те са едно второ семейство.

- Книгите за Вас са...

- Прозорци към други светове.


- Четенето е възпитание и навик. Във Вашето семейство четеше ли се?

- Да, ала не и фентъзи. Тази мания ми е от позната на мама, която за съжаление вече не е между нас. Когато бях малък тя ме запали по творчеството на Дж.Р.Р. Толкин и това предначерта пътя ми първо като писател, а после и като читател.

- Как подбирате какво да четете?

- Най-доброто от различните направления на фентъзито и отделни книги от други жанрове, които са ми се сторили любопитни. Така например тази година открих "Следи от лапи на лунна светлина" - прекрасната история на един прекрасен котарак. Като цяло обаче си падам по историите с мечове и магии...

- В момента четете...

- Стари книги-игри, които намерих за по 2 лв. при антиквар. Върнах се в детството си.

- Препорочитате ли определени книги или автори?

"Билбо Бегинс или дотам и обратно" на Дж.Р.Р. Толкин и "Камъните на елфите" от Тери Брукс съм ги чел поне десет пъти, като интересното е, че си държа на старите преводи с всичките им кусури, при все, че съм запознат и с новите, и с оригиналния текст. Предпочитам обаче словото, което ме запали по любимия фентъзи жанр преди толкова години. Иначе съм препрочитал доста книги, но не мисля, че на читателите ще е интересно да правя каталог...

- Български автори, които са Ви любими и бихте искалии другите да ги открият...

- Авторите на книги-игри. Това беше жанрът, в който бяхме на световно ниво, макар авторите ни да ползваха западни псевдоними. Върхът стигна Любомир Николов с прякорите Колин Уолъмбъри и Тим Дениълс, но много добри бяха също Георги Миндизов - Джордж М. Джордж и тандема на Богдан Русев и Александър Султанов (Робърт Блонд и Ейдриън Уейн).
От по-новите смятам, че тези, които си заслужават да се открият участват в сборниците на нашия клуб - "Мечове в леда" и "Мечове в града". Но разбира се, има и други.

- Имате ли любимо място за четене?

- Леглото, преди сън.

- Опишете ни Вашето място за писане и превеждане. Какво се вижда от прозореца Ви?

- Сграда, затова пускам пердетата. Иначе бюрото около лаптопа, на който пиша и превеждам е отрупан с всякакви книжа и тетрадки. Пълен творчески хаос .


- Как се вдъхновявате, правите ли нещо специално, ритуал, за да дойде вдъхновението?

- Слушам филмова музика. Предпочитам творчеството на големия Ханс Зимър.


- Писател, с когото мечтаете да изпиете по чаша, две напитка, която Ви е сладка...

- Рик Риърдън, авторът на "Героите на Олимп", чиито книги превеждам през последните години изглежда мил и симпатичен. С удоволствие бих си побъбрил с него някой следобед, с чаша топъл шоколад.
А с българските автори се виждаме за по бира.




Гласувай:
3



1. sparhawk - Здравейте
12.02.2014 22:13
включвам се в коментар заради известно объркване, което се получава от непрецизното мое изказване относно как се запознат с жанра. Моята майка е жива и здрава, но нейната приятелка Жанет уви вече не е между нас.
Отново благодаря за интервюто на блога :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2031917
Постинги: 1524
Коментари: 744
Гласове: 4316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930