Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2013 06:00 - Мартин Ралчевски за новия си роман
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2013 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image




      Мартин Ралчевски и романа ""ИЗМАМА""




Тази роман е посветен на поредицата събития, които  неотдавна попариха общество с жестокостта си и бяха актулна новина  около месец, но после постепенно бяха забравени. Става дума за публичните самоубийстава, които станаха в София, а и в други градове на страната през пролетта на 2013 година, но те продължават и до днес. Всеки помни как хората се палеха, бесиха, скачиха от високо и прочее. Макар и в обществено-публичното пространство да спря да се говори за това, самоубиствата продължават. Статистиките по темата се разминават, но дори да вземем най-ниската цифра, ще видим, че от началото на годината до днес, приблизително, в България са се самоубили над 300 души. Според Ралчевски това е потресаващо. Разсъждавайки над причините, които навярно са накарали и продължават да карат тези, предимно млади хора, да посягат на живота си, той взима решението да напише книга на тази тема. Макар и да използва реален човек за прототип на романа, развива историята върху художестевен образ. Героят му е изгарян от вътрешна борба. Той мисли над въпросите, които навярно и всеки друг в неговото положение си задава: Какво ще стане после с мен? Дали ще изчезна напълно след смъртта? И т. н. Тези въпроси го измъчват и той се колебае за известно време преди да приключи със себе си.
Книгата се казва „Измама“. Издава я „Сиела“. Наречена е така, защото главният герой си прави Застраховка Живот и после планира да се самоубие.


–––––––––––––––––––––––––––

Много трудно ми е да пиша за книги, особено за такива, които ме интригуват и ми харесват. По-лесно бих се отдал на критика и отричане – но съзнавам, че това е чест феномен, особено в наши дни, особено в България. Лесно е да отричаме и да мразим, но трудно е да харесваме и хвалим. Особено когато става въпрос за произведение на изкуството. Романът „Измама“ е едно от тия произведения на изкуството, които ме хвърлят именно в тия води. И ми се налага да заменя обичайната си настройка на негодуващ и отричащ с по-благородната настройка на харесващ и благославящ.
Да, казах – благославящ. Защото аз искам да благословя този роман. Развит върху истински случай – един от многото потресаващи и тъжни до дъното на самото понятие Тъга случаи, които прелитат покрай нас, блъскат се в нас и ни нараняват, при това – винаги смъртоносно без да забележим. Всеки ден по един или два такива случая ни убиват, безвъобще да забележим и своята смърт и да пролеем сълза за нея. Защото – както е казал Джон Дън – не питай за кого бие камбаната – тя бие за теб! Когато в този великолепен роман умира един млад и пълен с любов човек – умираме отново и още веднъж Аз, Ти и Той. Един млад мъж иска да спаси своето дете, като му подари живота си...
Но аз знам едно друго нещо, което може би не знаят читателите на романа. В който ще видят и философия и упование и реализъм. Но те може би няма да знаят, че винаги в дъното му стои една непоколебима надежда. Надежда – с главна буква. Както ние пишем и Бог. И ще ви кажа защо аз я виждам непрекъснато там. Защото Мартин, тоя чудесен разказвач на тъжни истории – е християнин. А който има вяра в Бог, той е сеяч на Надежда.
Калин Терзийски

„Измама“ е петият роман на Мартин Ралчевски. За мен с него авторът се утвърждава като писател.
Роден е през 1974 г. в София. Завършва теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. По настоящем живее в Англия. Неговите романи: „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“ и „30 паунда“ се четат със стаен дъх, събуждайки много размисли, насочени преди всичко към собственото ни аз.
Кина Златева

Четиригодишната дъщеря на Борис и Кристина пострадва тежко при игра. Необходима е сложна операция. Сумата обаче е твърде висока. Притиснат от спешността на ситуацията Борис избира най-страшното. За да плати операцията той решава да изтъргува живота си!
Красноречиво този прекрасен роман ни разкрива, че човекът изживява и завършва своя път в тъмнина и заблуда тогава, когато е изгубил връзката си с Бога. В същото време ни загатва, че и светостта е част от съвременния свят – тя живее „днес“ и „сега“ и се преоткрива във всеки, който е съхранил в себе си любовта към ближния и готовността да претърпи докрай житейското страдание.
Д–р Росица Колева, ""Ортодоксия"", Варшава


Връзка към книгата:
http://ciela.bg/books/book/izmama/1809




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2038775
Постинги: 1526
Коментари: 745
Гласове: 4325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930