Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2014 06:00 - Петя Глеридис: Къса проза
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1381 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg






     Черничеви листа




Буба Конаприне изобщо не беше италианец или роден в, около, край и прочие Сицилия. Беше родом от Китай и произхождаше от древен и знатен род - от династията Ко При На, но така или иначе не парадираше с потеклото си, защото беше усвоил древната китайска мъдрост и скромност. Нишка Конаприне, негова съпруга, пък обратното – беше буйна, дръзка и показна и никак не си падаше по съзерцанието. Буба и Нишка , отъждествяващи полюсите, не се противопоставя-ха, а се допълваха като Ин и Ян, с нищожната разлика че Буба представяше женското и пасивно начало – Ин, а Нишка – Ян – мъжкото и активното. Може би защото Нишка беше родена там, където Мона Лиза се беше усмихнала за пръв път и притежаваше гореща южняшка кръв.
Буба и Нишка стояха мълчаливо на масата и мъдруваха как да спасят пицарията си „При Конени” от хищниците Ихерд Италах, от братята Йолеб Онлапс с и разбойниците Ипарочи, които всячески се опитваха да я задушат, потиснат, погълнат и т.н., защото предлагаше вкусотии, качествено обслужване и безплатно допитване до И Дзин. „При Конени” много нашумя, когато спечели специалната награда “Coneni “,(откъдето и получи името си – Prix Coneni), която й позволяваше да бъде и място за духовни срещи освен само заведение за хранене. Та стояха си двамата съпрузи и се маеха и чудеха какво да правят, когато внезапно изкукурига петел, отзад и отдясно на Буба. Той скочи, защото прие станалото за знак, обърна се на юг, запали ароматни свещички, извади петдесетте стъбла от бял равнец, увити в червена коприна, разположи се удобно, съсредоточи се и се подготви да отправи въпрос на И Дзин. Петелът изкукурига за втори път, което дойде да подскаже на Буба, че петелът ще го заколят, изчистят и сготвят за обяд, защото часът и посоката , от която идваше звукът предвещаваха нещастие за птицата. Петелът се обади за трети път, от което– Буба се сепна и се събуди.
О, Боже! Беше сънувал! Значи всичко е било само един лош сън, нелеп кошмар…
“А сега новините от страната : Регистриран е нов случай на нетрадиционната, атипична, нашумяла напоследък болест – “Синдромът на пчелата” , както я нарекоха нашите учени. В северната провинция Коприносът една буба е сънувала, че е човек. Лекарите още не са категорични за причинителя на болестта, но ви уверяват, че най-добрата превантивна мярка са пресните черничеви листа. И накрая прогнозата за времето…”




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2028801
Постинги: 1524
Коментари: 744
Гласове: 4316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930