Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2014 06:00 - Весела Фрамбурари: Принцът на сънищата
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




     ТИКВАТА


Имаше една голяма, зряла и съвсем жълта тиква. Някои смятат, че тиквите са нещо абсолютно обикновено. Е, не и тази тиква! Защото тази тиква си имаше "радост в живота"...
- Да, "радост в живота" трябва на всеки, за да са му подредени нещата и смислени! – обичаше да казва тази тиква и се подуваше от гордост.
- Много е мъдра нашата тиква! - обичаха пък да отбелязват тиквените семчици с доза страхопочитание. Защото всяка вечер тиквата ги подреждаше в редичка и проверяваше техния брой.
- Аз, аз... – извикваха семчиците. Което показваше ясно, че са си на мястото. Защото някой, който не си е на мястото не може да извика "аз", нали така?
И това щеше да е всичко, което може да се каже за тази тиква, ако една вечер не се случи нещо немислимо. Една вечер тиквата откри, че семката ей там, най-отляво, я няма!
- Ах – успя да каже тиквата и посърна.
- Тя ще си дойде! Просто някъде се е заплеснала – закимаха успокоително другите семки.
- Как можа – глупаво отрони тиквата. – Така да ми съсипе "радостта в живота". Тази семка сигурно иска да стана една съвсем обикновена тиква!
- Ох, най-после да ни стане ясно! Значи семчицата най-вляво е била твоята радост в живота? – зашумяха тиквените семки. – Каква е глупава, че избяга и изпусна лично да й кажеш!
- Най-любимата ми семка? Кой каза това? – сепна се тиквата.
- Ти... сама... – заекнаха в хор семките.
- Кой говори въобще за семки! Съсипа ми реда и радостта да съм ви строила и преброила точно! – тросна им се тиквата.
- Ааа, значи това била „радостта в живота” на нашата тиква!
Тиквените семки въобще не чакаха. Щом стана тъмно се хванаха за ръце и взеха, че избягаха всичките. На сутринта тиквата така се разрева, че съвсем изгни от мокрото.




   ОТКЪДЕ ИДВА СМЕТАНАТА


Веднъж в страната "Ягоди със сметана" свършила сметаната.
Всички много се разтревожили, защото при по-продължително отсъствие на сметана трябвало да се смени името на страната. А да се казва само "Ягоди", положително не било толкова вкусно!
Завайкали се хората, заплакали, но това не помогнало. Започнали да търсят решение.
- Откъде идва сметаната? – попитали.
- Може да расте по дърветата!
Отишли да видят, но там нямало
сметана.
- Може би я прави магьосникът?
- Не! – отвърнал магьосникът. – Дава я кравата, която се изгуби и затова няма сметана в цялата страна "Ягоди със сметана"!
Тръгнали да търсят кравата, а тя горката се била заплела в някакви тръни. Освободили я. Завели я при магьосника. И всички заживели горди от това, че вече знаят, кой дава сметаната в родната им страна "Ягоди със сметана".
А кой пък дава ягодите?


   ПРИНЦЪТ НА СЪНИЩАТА


Той е принц на сънищата. Може да те накара да заспиш, както си ядеш шоколада или точно когато те изпитват по математика. Той е толкова невероятно изкусен в магията си, че потопи един цял град в сън, навръх градския празник. Заспаха музикантите, както си биеха чинелите. Заспа кметът по средата на тържествената реч. Заспаха въртележките и люлките от лунапарка. Заспа дори камбаната на градския часовник, както си се поклащаше от вятъра.
Принцът на сънищата никога не се шегува. Бляновете му са лекокрили, тайнствени и странни. Веднъж той накара една черна дупка да сънува, че е блестяща звезда. Една трънка само спеше, защото в съня си се виждаше като коледен венец. А едно плюшено зайче въобще престана да се събужда, защото непрекъснато сънуваше, че е живо.
Той е Принц на сънищата. И в неговата страна бездомното момиченце става принцеса. Гладният гощава приятелите си, а човешките битки отведнъж секват.
Защото Принцът на сънищата също сънува.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2001622
Постинги: 1504
Коментари: 715
Гласове: 4243
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031