Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 06:00 - Ружа Велчева: Изкушението
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 2261 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg







     Разказ



Баба Мария отдавна нямаше котка. Последната я напусна, тихо угасвайки на преклонна за посестримите си възраст и от години лежи под ружите в края на двора. Трудно преболедува смъртта й и повече не прибра животинка до себе си – знаеше, че при следващата не тя, а котката ще тъгува за нея. Дните на баба Мария са вече преброени и тя не искаше нейното успение да ръзкъса любящото сърце на котката.

Понякога минаваше покрай магазинчето за домашни любимци в квартала. Дълго се любуваше на породистите котенца, но погледът й се задържаше най-вече на лъскавите реклами...Познаваше ги и от телевизора. Най-вкусните реклами, които е гледала през дългия си живот!...

Често сънуваше един и същи греховен сън – похапват си с покойната писана едри, сочни, ароматни хапки на Уискас, а цялата махала зависливо преглъщат зад перденцето на кухничката й...

Баба Мария притеснено се оглеждаше, мислено се прощаваше с изкушението си и припряно, с подтичване, се отдалечаваше от магазинчето...И така, всеки път.

Днес беше по-различен ден. Усети го още със събуждането си. Бръкна под душека и напипа халвяната кутия, в която всеки месец събираше стотинките, останали от пенсията. Капка по капка – язовир пълни...Преброи ги и остана доволна.

Скоро ситнеше вече към магазинчето. Преди да влезе се огледа за любопитни съседски погледи и бързо хлътна вътре.

Дълго разглежда щанда с лъскавите кутийки. Избра си заешко със зеленчуци, телешко с моркови и, разбира се, пиле с ориз и зеленчуци. „Котката ми е голяма лакомница, умира си за тези вкусотии – и тя гледа телевизия....“ - обясни притеснено на продавача, плати и пак с оглеждане напусна магазина.

Прибра се направо вкъщи. Заключи след себе си и придърпа перденцето на кухничката.

Защитена от любопитните очи на света около нея, баба Мария отвори кутията със заешкото месо, изсипа го много внимателно в алуминиевата чиния и завъртя ключа на котлона.

Скоро стаичката се изпълни с неповторими аромати и след минути баба Мария се отдаде на изкушението си изцяло...




Гласувай:
5



1. fumiko - Този разказ ми напомни историите от ...
18.02.2014 08:07
Този разказ ми напомни историите от нашите артисти на балет по време на концертите им в Англия. Те трябваше да пестят парите и си накупиха такива месени консерви с картинките на котки и кучета. И ги ядоха с удоволствие без да знаят, че това е храна на животните.
А сега.... много е горчиво, че нашите старци са изпаднали в такава мизерия. И в Русия също. Само че някои от тях купуват хляб и кисело мляко. За друго нямат пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2011837
Постинги: 1509
Коментари: 722
Гласове: 4262
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031