Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 06:00 - "Едно място не е истинско място без книжарница"
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                       image


      За книгата „Книжарничката на острова“ от Габриел Зевин


    Книжарниците са притегателни места не единствено заради книгите. Атмосферата, топлината, хората, които избират какво да си купят, привличат. В книгата на Габриел Зевин „Книжарничката на острова“, преводач Паулина Мичева, центърът на действието е при рафтовете с книги. Каквото ѝ да се случва извън книжарницата, то е свързано, подчинено и продължение на ставащото там. Всички пътища и герои където и да ходят се връщат в нея.
   Ел Джей не е обикновен мъж. Обича книгите – това е неговата кратка и пълна характеристика. Държи на хората, които четат. Смятат го за ексцентричен и егоист, затворен в малкия си книжен свят. Загубил съпругата си като че ли още повече се изолира от реалността извън обсега на работното си място. Но животът тече и размества пластовете. Ел Джей получава нови подаръци от живота: увлечението по Амелия, смелостта да прочете книги, препоръчани от нея и да ги хареса и коментира, разширяването на личната му територия с Мая, едно подхвърлено дете.
Нашият главен герой променя обикновените си навици с грижи и познания за децата, но и учи на обич към книгите Мая. Учи на обич и себе си. Наглед странни за околните неща стават в малкото скучно градче и осиновяването се превръща в смисъл и стимул за борба, в израстване на Ел Джей. Ако досега е съществувал заключен в себе си и почти обърнал гръб на другите, появата на Мая в живота му го изважда от безметежното му състояние.
    Интересна е метаморфозата с Никълъс Ламбиаз, шеф на полицията, четящ в началото на запознанството им само криминални романи и постепенно откриващ и други жанрове от литературата. От познати те се превръщат в приятели и разчитащи един на друг. И началният тласък за сближаването им идва от книгите.
    В историята всичко се върти около книжарницата и героите са непълни без нея. Тя осмисля и оцветява живота им.
Дори в предложението за брак замесени са пак те. Когато си с някого години наред – ден и нощ, а Ел Джей има опит от брака си, осъзнаваш важността на общите интереси в двойката. Те поддържат, обновяват, внасят кислород във връзката. Любовта не само като чувства , а и стимул, мотивация, съпреживяване, споделяне. За мен чарът на книгата е в тези редове, в начина на предлагане на сърцето си: „Мога само да кажа, че.... Мога само да кажа, че ще го измислим някак, кълна се. Ще се получи. Когато чета книга, искам в същото време и ти да я четеш. Искам да знам какво мислиш за нея. Искам да бъдеш моя. Мога да ти обещая книги и разговори, и цялото си сърце, Ейми.“ Романтично? Емоционално? Да, но и разкриващо точно вътрешния мир на човека.
    Допада ми задушевната атмосфера на книгата, препратките към автори и творби. Навлизането в света на писането на растащята Мая. Всяка глава носи името на известен разказ и естествено се налага сравняването между неговото съдържание и следващия текст от „Книжарничката...“ Допълване и въпроси за размисъл, любопитство на читателя да потърси и прочете споменатите заглавия. Реверанс и към понякога загубената кауза на книгите с разкази.
    История, която ме накара да изоставя другите си четения и да я довърша. Наглед обикновени персонажи, но поставени при извънредни ситуации и пейзажът натежава от изненади. Размечтах се да си намеря отново любимата книжарничка, защото преди година я загубих.
 „Едно място не е истинско място без книжарница, Изи.“ Нали?





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2046682
Постинги: 1529
Коментари: 747
Гласове: 4338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930