Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2013 06:00 - Елена Алексиева: Пиеса
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   


        БОЛКОУБИЙЦИ
          едноактна пиеса


А - Лекар

В - Медицинска сестра

С - Пациентка
Манипулационна.

Пациентката, в болнична роба, седи на ръба на легло, наподобяващо хирургическа маса.

Лекарят и сестрата подготвят всичко необходимо за манипулацията.


А: Закусила ли сте.С: Да.А: Какво закусихте.С: Пържени филии със захар. Малко кисело мляко. Два домата. Варено яйце.

Парче баница със сирене. И една ябълка. За десерт.В: Че това си е ядене за цял ден.С: Аз винаги така закусвам. После нищо не ям до вечерта.В: Ами ако повърнете.С: Толкова ли ще боли.А: В колко часа закусихте.С: В седем и половина.А: Тогава няма страшно. Достатъчно време е минало.В: Ами ако въпреки всичко повърне.А: Няма да повърне. Не виждате ли, че е възпитана жена.С: Благодаря.А: Сега легнете, ако обичате.Пациентката лягаС: Кога ще ми сложите упойката.А: Няма нужда от упойка.С: Но как така. Нали казахте, че процедурата не е от най-безболезнените.А: Е и.С: Искам упойка. Поне местна.А: Сестра. Поставете на пациентката местна упойка.В: Нямаме.С: Как така.В: Ами така. Упойките се заявяват предварително. Нали трябва да се изпишат от склада. Кой ви е крив, че се сещате в последния момент.С: Ще си платя допълнително.В: И да платите, и да не платите, все тая. Няма упойка, нали ви казах. Възрастен човек сте. Все малко болка ще можете да изтърпите. Раждала ли сте.С: Не.В: Сигурна бях. Ако бяхте раждала, нямаше да се лигавите така.А: Сестра, извадете, ако обичате, инструментите от стерилизатора и ги подгответе.С: Страх ме е. Не понасям болка.А: Не се безпокойте. Все нещо ще измислим.С: Наистина ли ще боли толкова.А: От вас зависи.С: Какво искате да кажете.А: Някои ги боли. Други не ги боли. Всичко е в главата. В психиката.

Болката е изцяло субективно усещане.С: Откъде знаете.А: Гледах един филм по Дискавъри. Много хубав филм. В три серии.В: Нашият доктор е извънредно начетена личност с широки интереси.

Не сте попаднала в случайни ръце. А вие, вместо да се благодарите, хленчите.А: Къде ми е мантата.В: Ей сега, докторе.В излиза.А: Не обръщайте внимание на сестра Ковалски. Тя не е лош човек. Малко е рязка, но пък много опитна.С: Наистина ли така се казва.А: Не съм сигурен. Всъщност това й е нещо като псевдоним. Но толкова отдавна работи тук, че изобщо не мога да си спомня как й е истинското име.С: Радвам се, че тъкмо вие ще извършите процедурата.А: Удоволствието е изцяло мое.С: И все пак ви умолявам да ми сложите упойка. Или поне ми дайте някакво силно обезболяващо. Разбирате ли. Не че ви нямам доверие. Но много ме е страх. Винаги ме е било страх от болката. Още от дете.А: Ех. Детството. Тези ужасни, ирационални, парализиращи, упорити детски страхове.С: Това не значи, че не бих могла да изтърпя една слаба до умерена болка за известно време. Или пък силна и мигновена. Не искам вие или сестрата да ме смятате за някаква лигла. Но и не мисля, че бих изтърпяла цялата процедура без упойка.А: Мисля. Не мисля. Ето виждате ли колко субективно е всичко. Трябва да ми имате повече доверие.Влиза ВВ: Мантата, докторе.Помага му да я облече.А: Това абсолютно не е моята манта.В: Взех каквато имаше.А: Аз поисках моята манта.В: Съжалявам. Но не е ли все едно. И без това нямаше друга. Дори не знам как ги различавате.А: На моята в долния десен ъгъл има инициал, избродиран с червен конец.

Моят инициал, разбира се. Съпругата ми го направи.В: А, това ли било. Дадох я за пране вчера.А: Но аз оперирам само с нея.С: Нали казахте, че нямало да бъде операция, а само манипулация.А: Технически погледнато, всяка манипулация е операция, когато я извършва хирург. Но това не бива да ви плаши.С: Тогава искам упойка.А: Не мога да оперирам с манта, която не е моя. Не че съм суеверен, разбира се.

Но човек не бива безразсъдно да предизвиква съдбата.С: Тогава да отложим всичко. Тъкмо ще имам време за другия път да заявя упойка.А: Нищо няма да отлагаме. Сестра. Слезте в пералното и ми донесете мантата.

Не ме интересува дали е изпрана или не. Стига да не е съвсем мокра.В: Но, докторе, тази манта и вашата са напълно еднакви.А: Съвсем права сте, сестро. Единствената разлика между тях е, че онази е моята, а тази не е.В излизаА: Тази жена. Понякога.С: Нали казахте, че била опитна.А: Тъкмо затова.С: Не може ли да повикате друга сестра за манипулацията.А: Да не си въобразявате, че другите са пу стока.С: Все повече се страхувам. Това бавене ме изнервя.А: Имате ли болки.С: Къде.А: Все едно къде.С: Не, струва ми се.А: Тогава какъв ви е проблемът.С: Обещахте ми упойка.А: Нищо не съм ви обещавал.С: Но казахте, че ще измислите нещо.А: Знаете ли, че сте хубава. Имате хубави очи.С: Да. Благодаря. И други са ми го казвали.А: Освен това имате невероятен късмет, че попаднахте на мен.

За тези неща по принцип не се говори. Но вие и сама можете да си представите как понякога някои мои колеги се поддават на изкушението. Тази отпусната, упоена, привлекателна плът, пльосната на операционната маса в цялата си достъпност. Безлична като свински котлет върху дъската на месаря. Когато сетивата спят и душата се е скрила по-близо отвсякога до леговището на смъртта, оставяйки тялото беззащитно.

Каква власт имат онези, които държат това болно и страдащо, спящо тяло в ръцете си.

Каква липса на романтика, какъв атавизъм.

Представете си само.

Една млада, привлекателна личност в ръцете на един изнервен, изтощен, циничен хирург.

Не казвам, че това се случва с всекиго. Но и не казвам, че не се случва.

Ето това е печалната истина за нашата жестока професия.

Ние, които стоим между Дявола и Бога, между живота и смъртта.

Понякога изперкваме.

Мислите ли, че ни е лесно.

Мислите ли.С: Нима искате да кажете, че...А: Искам.С: Но тогава...А: Във вашите хубави очи аз виждам страх. Не бива да се боите. Не и от мен.

Нали ви казах. Извадихте късмет. Аз съм вашата съдба.С: Много ли ще боли.А: Колко сте сладка. Като дете сте.

Няма да ви заболи повече, отколкото можете да понесете.С: Тогава не искам упойка. Само някакво болкоуспокояващо хапче.

Но да не е приспивателно.А: Вие не ми вярвате.С: Напротив, докторе. Вярвам ви. Само че...А: Бъдете спокойна. Ще получите вашето хапче още сега.

Влиза ВВ: Прерових цял тон мръсно пране, докато я намеря.

Ето я. Неизпрана.А: Чудесно. Помогнете ми да я облека.А навлича мантата с помощта на В.С: Но тя цялата е в кръв.В: Вчера докторът имаше тежка операция. Онзи ден също.С: Ама тази кръв е чужда. Може да се заразя.А: Какво толкова. Няколко кафяви петънца. Не бъдете дребнава. Като ви смущават толкова, просто не ги гледайте.С: Но това е забранено.А: Грешите, уважаема. Предназначението на тази манта е да предпазва мен, а не вас. Пък и аз ще ви докосвам само с ръце. А ръцете ми ще бъдат в ръкавици.С: Отказвам се от манипулацията. Прилоша ми. Друг път ще дойда.В: Графикът на доктора е запълнен за цял месец напред. За цяла година.С: Тогава ще ида при друг.А: Който ще ви сложи упойка и ще злоупотреби с вас, както намери за добре.С: Какво да правя.В: Легнете спокойно и се отпуснете. Ако бяхте раждала, щяхте да ги знаете тези неща.А: Сестра. Двайсет милиграма хидроморфон перорално на пациентката, ако обичате.С: Това някакво хапче ли е.А: Едно малко хапченце.В: Но, докторе, при такава доза...А: Какво й е на дозата.В: Не е ли малко...А: Напълно достатъчна е за нашата цел.С: Какво става. За какво говорите.А: Отпуснете се, моля. Сега сестра Ковалски ще ви даде вашето хапченце.В: Но, докторе...А: Губим ценно време, сестро.В подава на С хапчето.С: Колебая се. Толкова е мъничко. Дали е горчиво. Или пък поне малко сладичко. А може би е от онези хапчета, които нямат никакъв вкус. Гълташ ги и забравяш за тях. Това ли е тайната на живота.А: Това е. Хайде, гълтайте.С: Не може ли първо да го близна с език. Ето така. Съвсем лекичко.В: Не мога да повярвам, че не сте раждала. На тия години.

За кого се пазите. За кого.А: Сладко ли е.С: Не.А: Още по-добре. Така поне няма да се пристрастите.С: Но аз не искам да се пристрастявам. Искам само да не ме боли.В: Каква лигла.А: Изпийте го.С: Нали няма да заспя.А: Няма.С: Ами ако все пак заспя.А: Тогава ние ще ви събудим, когато му дойде времето.С: Ами тялото ми. Моето беззащитно тяло. Душата, скрита край леговището на смъртта.В: Не ви липсва самочувствие.А: Не се безпокойте. Тялото ви ще бъде в мои ръце. Нали затова дойдохте при мен. За да ми го поверите.С: Размислих. Не искам хапче. Искам да ме боли.

Казват, че в болката имало нещо перверзно. Еротично.

Дали ще ми стане хубаво.А: Изпийте хапчето. Не ми пречете да ви спася живота.С: Не искам. За какво ми е такъв живот. Прекаран в сън. Без удоволствие.

Без болка.В: Какво лекомислие. Чак дланта ми започна да се поти. Хайде, лапайте проклетото хапче, докато не се е стопило съвсем.

С: Откъде са тези кафяви петна по престилката ви, докторе.

И защо са ви толкова големи очите.

Ами ушите.

Ами зъбите.А: Сестра. Дайте хапчето на пациентката. Трябва да започваме манипулацията. Веднага.В ловко отваря устата на С, мушва хапчето вътре, след което притиска челюстите й, за да го глътне, и остава така.

С: (задъхано) Какво ще стане сега с мен.А: Ще ви направя манипулацията, заради която сте тук.С: (унася се) А ще боли ли.А: Ще боли, разбира се. Но вие нищо няма да усетите.В: Защото впоследствие нищо няма да си спомняте.С: (полузаспала) Съвсем нищо ли.В: Съвсем нищичко.

А после ще започнете изцяло нов живот.А: Сестра. Скалпел.В му подава скалпела.


                                      КРАЙ
 Гласувай:
1
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 1337022
Постинги: 1292
Коментари: 604
Гласове: 2546
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031