Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 06:00 - ”ЛАТЕКСТ” – РАЗЛИЧНОТО БИТИЕ НА ПОЕЗИЯТА
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 3775 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.07.2013 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  image



Трудно е да се каже кое стои в основата на тази нова, нетрадиционна рок група – музиката или поезията. Може би именно точният баланс между двете, без нито едната от тях да обсебва изцяло вниманието за сметка на другата. Но, както и да го погледнем, си е авантюра да правиш рок парчета, където рецитирането на стихове замества основното пеене в повечето случаи.

Всъщност концертите на „ЛаТекст” са Spoken Word пърформанси, в които деликатността на поезията е съчетана със суровата енергия на алтернативния рок, с блус, ска, реге, суинг, джаз и етно влияния. Стиховете са част от композициите, те плуват над музиката или потъват в нея, но без да бъдат изпяти.

http://www.youtube.com/watch?v=tOZTiCgLJrI

В „ЛаТекст” са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас) и Гриша Маникатов (барабани). Изпълняват нещата си на български и английски, като текстовете са стихотворения на Петър Чухов, много от тях публикувани в издадените от него стихосбирки и в периодични издания в България и чужбина. Музиката е дело на Иван С. Вълев и Петър Чухов, а аранжиментите са на групата. За свой рожден ден приемат първото си явяване пред публика, което е на форума „При Мамута“ в Софийския университет на 29.02.2012 г. След това идват участия на пловдивския фестивал „Улица Отец Паисий“, в организираните от София: Поетики „Седмици на четенето“, в Малък сезон на ТР „Сфумато“, във фестивала „София диша“, за да се стигне до сцената пред Народния театър на международното издание на София: Поетики. До края на годината участват също в „Поетични струни“ в Харманли и на фестивала „Улица Нов Живот – 20 години след Димитър Воев“. Първоначално започват като трио, но от участието им на София: Поетики през есента на 2012 г. към тях се присъединява и Елена Пенева, която с гласа и присъствието си на сцената запълва една празнина и обогатява звученето и визията на групата.


http://www.youtube.com/watch?v=OEPvr9gB5sw

През 2013 г. „ЛаТекст” продължават активната си дейност. Появяват се често пред публика. Свирят в „Петното на Роршах” в Пловдив, в клубовете Maze, „Строежа” и Neu!Berlin в София, участват в телевизионното предаване на Васко Кръпката „Карай да върви, това е блус” и отново на поредното издание на фестивала Малък сезон на ТР „Сфумато“. На сцената с тях често се качват гости, включително и такива, дошли от по-близки или далечни държави, като Петер Шрагер (Румъния) и Дейвид Ланю (САЩ). За края на месец юли групата подготвя концерт с новозеландския поет и музикант Док Дръмхелър, който ще посети България и някои от съседните балкански страни.

Едновременно с концертите „ЛаТекст” започват и работа в студио с намерението скоро да издадат албум. Досега са готови три парчета – „Любовна херостратегия“, „Само” и „Париж“. Записите са направени в студиата Ecomonic и Fulluna Studio и смесени и мастерирани от Ангел Пенчев – Ачо (ex-Клас).

http://www.youtube.com/watch?v=zbN5JJlwxJA

Както самите те споделят, членовете на групата търсят хармонията между поезията и музиката, между сериозното и забавляващото, между удоволствието и работата. Имат много идеи – за нови композиции, за клипове, за съвместна работа с видео и мултимедийни артисти. Ако не им мине котка път – ще продължат да ни изненадват и да се утвърждават като интересно явление на съвременната ни литературна и музикална сцена.


Повече за „ЛаТекст” – на уебсайта им и на страницата им във фейсбук:
http://latext.eu
https://www.facebook.com/LaTextBg




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2030789
Постинги: 1524
Коментари: 744
Гласове: 4316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930