Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 06:00 - Читателят да е жив
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 1698 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   image




        ЗА КНИГАТА С ФАНТАСТИЧНИ РАЗКАЗИ НА АНДРЕЯ ИЛИЕВ

          
                                                              Христина Панджаридис






Андрея Илиев е писател, който отвежда читателя сред архивите, в света на въображението и реалността. Не му е трудно да си „играе“ с нас – пращайки ни ту на земята, ту на небето. Думите му се чувстват удобно и прилягат на ситуациите, защото са  подплатени с усет, наблюдения, майсторство и талант.

Стилът му е стегнат, ненатрапчив, ироничен и четивен, изненадващ. Не се барикадира зад тонове слова, а изгражда образите и сюжета си с умения, разчита на проучвания и премислени ходове. Сред купищата изречения неговият глас и начин на писане е различим. Андрея Илиев е разпознаваем – черта на творчеството му, която носи в същността си и дарбата за индивидуалност, свои теми и начин на работа. А разпознаваемост се постига с работа и инат, с неотстъпчивост и дълбаене по своите си теми и стилистика.

В най-новата си книга с фантастични разкази писателят е верен на очакванията за интересни теми и неочаквани ходове. 13 разказа изграждат атмосферата на „С убиец на борда“ и сред тях отличавам няколко – неподлежащи на незабрава.

„Пеперудата“ – ровенето из архивите ражда друга проекция на темата за насилието и човека. Преплитане между желанието да притежаваш невъзможни за теб неща, да изпитваш сладост и да се срещнеш очи в очи със смъртта, с непредвидения ход на живота.
„Момичето“ – ненатрапчив, но запомнящ се образ на смъртта, отваряне на вратата на непознатото, стъпване  във владенията, неподелени между  видимото и невидимото. Силен, натуралистичен разказ! /Нали той беше преведен и на френски език и посрещнат много добре от читателите?/
„Вещица“ – силата на духа като отмъщение и награда за страданията, но и спирачка да познаваш лимита на злото. Влияние над човека, което е въпрос на избор или на съдба, на прошка или арогантност...
„Нестинарката“ – пътуване през традициите, личността, преградите между страх и подчинение, обич и дълг. Всичко ли може/трябва да се премълчи или каже на глас, за мълчанието налага ли се наказание...
В разказите се разгръща майсторството на Андрея Илиев да разказва, без да отегчава, да изгражда истории не единствено като сюжет и герои, но с ритъм, с дух, с недоизреност, но не и неразбраност, с прецизност къде точно да спре да води читателя  и да го остави да се справи сам с напиращите чувства. Защо не и да предостави възможност четящият да продължи действието по свой „образ и подобие“.




Mоже да прочетете разкази на Андрея Илиев на тези линкове:

http://www.fakel.bg/index.php?t=3443

http://www.fakel.bg/index.php?t=3407





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fumiko - Благодарейки на Христина, ние п...
22.02.2014 11:50
Благодарейки на Христина, ние получаваме нишка и можем да ходим по лабиринта на фантазиите на автора, - свободно, като знаем, че изход все пак има!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2011773
Постинги: 1509
Коментари: 722
Гласове: 4262
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031