Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2014 06:00 - Диана Атанасова: Нали ги знаете адвокатите
Автор: knigolubie Категория: Изкуство   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Разказ


   Адвокат Денева спусна щорите на прозорците в кантората и включи осветлението. Извади гребен от чантата си и старателно среса кестенявата си, накъдрена коса. Беше я боядисала в ненатрапчиво светъл цвят, близък до естествения й, който да прикрие появилото се вече леко прошарване. Човек не може спокойно и да остарее в днешно време, все трябва да е във форма! Отдалечавайки се от огледалото, погледна часовника. Чакаше последния си за днес клиент. Петнайсетте минути закъснение, за които й се бе обадил, вече ставаха трийсет. Ако това се случваше преди година, щеше да си тръгне, но напоследък кризата беше помела клиентите от кантората й. Пък и не само от нейната и други колеги се оплакваха. По-възрастните почнаха да правят опити да се пенсионират, за да не плащат растящите осигуровки и членски внос, които за разлика от данъците, не се влияят от заработените хонорари. Същото касае и наемите за канторите. Самата тя беше далеч от пенсия, но вече бе прехвърлила 40-те, а имаше десетгодишна дъщеричка, която трябваше да отгледа и изучи, защото бащата беше абдикирал. Христо не бе успял да отговори на повишените изисквания към мъжа в последно време, както повечето мъже, впрочем. След като загуби работа, първо се депресира, а после се разделиха. Сега жените печелят все повече позиции, изхвърляйки мъжете от играта, което не е лошо, лошото е, че повечето играят нечестно – минавайки от легло в легло по пътя към кариерата. Така най-древната професия, намери своето ново, съвременно амплоа. Борбата е неравна наистина, но не само за мъжете, а и за такива като нея, които не са склонни на нравствени компромиси.
   На клиентите си, тя винаги подробно разясняваше какво може и какво не, според закона, от това което те искат. Много от тях обаче, не приемаха казаното от нея и отиваха при друг адвокат, който ще ги излъже, че ще изпълни желанието им и ще си прибере парите, знаейки предварително, че казусът е загубен. Или търсят „най-добрите” адвокати, които всъщност сключват добри сделки със съдии и прокурори. Така на практика, хората или искат да бъдат лъгани, като им се дават фалшиви надежди или искат да излъжат правосъдието. Пък на адвокатите нямат доверие и все гледат да си спестят от техните услуги. Тъкмо такъв беше случаят на клиента, когото чакаше.
   Младият мъж и съпругата му, решили да купят парцел до устието на река Камчия, с парите, които спечелили от няколкото години работа в Италия. Посредническа фирма ги свързала със собственик на такова място, харесали го и сключили предварителен договор. При подписването му, платили десет процента. Когато обаче проверили в Техническа служба, разбрали, че имотът попада в червена зона - забранена за строеж.
– На първо време исках барака - и това не можело - оплакваше се мъжът, когато вчера дойде при нея. - Поискахме да се откажем от покупката, но от посредническата фирма казаха, че при това положение, трябва да платим шест хиляди лв. неустойка и още толкова комисионна, въпреки че те си взеха комисионна от десетте процента, още при подписването. Аз здравето си съм дал за тия пари и така да стане! Направо не ми се вярва в какво се забъркахме!
– Доста неприятно, бих казала направо брутално. А вие обадихте ли се на адвокат, да прегледа договора преди подписването?
– Не, откъде да знаем че така ще стане!
– Отсега нататък ще знаете - винаги е по-добре да се отиде при адвокат преди, отколкото след подобни случаи.
Денева се обади по телефона на посредническата фирма, за да се увери, че нещата наистина стоят така. Оттам лично собственичката й повтори това, което вече знаеше.
– Клиентът ми е бил подведен, не всичко е коректно!
– Защо, той каза че купува мястото, за да сложи там фургон и да върже лодка.
– Никой няма да даде сто хиляди евро само за да върже една лодка нали?! Той е имал планове за това място, фургонът е бил за на първо време. Така че ще заведем дело за разваляне на договора!
Познатият звън спря потока й от мисли и адвокатката натисна бутона на звънеца, за да отвори входната врата.
– Добър вечер! – поздрави младият мъж, който днес изглеждаше още по-слаб с уголемилите се тъмни кръгове под очите. – Извинявам се, че Ви накарах да ме чакате, но забавиха изследванията ми в болницата, затова закъснях.
Докато седне на канапето срещу адвокатката и телефонът му звънна.
   Каза още едно - „ добър вечер” и веднага след това включи високоговорителя.
– Защо сте ходили при адвокат? - питаше гласът, който Денева вече познаваше от вчерашния разговор. - Тя тая адвокатка сигурно няма работа и си търси - продължаваше шефката на посредническата фирма. - Ще заведете дело и какво? Те тези дела се точат с години! Знаете ли колко пари ще дадете? Аз имах едно дело, по което адвокатът се явява повече от десет пъти и всеки път му плащах. Накрая от парите дето ще вземе, адвокатката ви ще си купи кола! Няма смисъл да ходите при нея, тя ви заблуждава! Нали ги знаете адвокатите...
– Аз й вярвам! - беше репликата, която мъжът успя да вмъкне във водопада от думи, с които го заля собственичката на фирмата и изключи телефона си.
– Що за наглост! - не сдържа нервите си Денева. Каква кола ще си купя с парите, които ще взема за делото, само че не за едно, ами за всичките явявания по него, защото то със сигурност ще се точи години! Кола ще си купи тя, от измамите си! Наистина вече не знам защо и какво още правя в тая професия!
   Адвокатката тръгна към прозореца, с гръб към мъжа, за да скрие червенината, с която гневът беше обагрил привлекателното иначе лице.
– Аз ви вярвам - повтори мъжът, този път към нея. - И много се надявам да ми помогнете!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigolubie
Категория: Изкуство
Прочетен: 2031708
Постинги: 1524
Коментари: 744
Гласове: 4316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930